Gode bøger om bagning

Der findes helt utroligt mange bøger om bagning. Desværre er de fleste dybt uinteressante og ikke til megen hjælp, når det kommer til at bage godt brød. Her følger en lille samling af bagebøger, jeg selv kan anbefale. Nederst på siden finder du mine tips til at vurdere om en bog er værd at købe. Er du i tvivl, så lån bogen på biblioteket først.

'Det gode brød' af Dan Lepard
En fantastisk bog om brød med mange spændende opskrifter, både på gærhævet og surdejshævet brød. Dan gennemgår vigtige grundlæggende teknikker for hjemmebageren, og viser hvordan du kan starte din egen surdej. Mange gode trin-for-trin billeder. Let at gå til for nybegyndere såvel som øvede.
'Det gode brød' er nok den bog, der har gjort den største forskel for mit eget brød, ikke mindst fordi den præsenterer surdejsbagning som noget enkelt og ligetil.
Bogen er pt. udsolgt fra forlaget (øv!) men du kan bestille den hjem til dit lokale bibliotek på bibliotek.dk
'Et ordentligt brød' af Camilla Plum
Camilla Plum ved, hvad hun laver, og så har hun holdninger til, hvad vi putter i munden. Her finder du opskrifter på rugbrød, fastelavnboller samt brød af ældre kornsorter. De mere avancerede brød kræver ofte et besøg i helsekostbutikken for at købe økologisk gær, bageferment, molkosan eller biodynamisk stenmalet mel. Derfor er bogen heller aldrig blevet min fortrukne i køkkenet, men den kommer frem når der skal bages kanelsnegle og rugbrød. Opskrifterne er gode, og de virker.
'Brød med bid i' af Richard Bertinet
Masser af illustrative trin-for-trin billeder og et grundigt kapitel om redskaber og teknikker gør bogen velegnet til begyndere. Bogen indeholder flere traditionelle opskrifter som baguettes, ciabatta og croissanter. Der er opskrifter både på surdejshævede og gærhævede brød, heraf mange med forskellige typer fordej. Richard Bertinet introducerer i bogen sin ret spøjse ælteteknik, som er god til våde deje. Personligt foretrækker jeg Dan Lepards mere minimalistiske tilgang, men det gør bestemt ikke bogen ringere.
'Bread' af Jeffrey Hamelman
'Bread' er en fantastisk omfattende og grundig bog og lidt af en bibel for mig. Bogen indeholder opskrifter på både surdejshævet og gærhævet brød, og rugbrød også fået sit eget afsnit. Der er opskrifter på en lang række traditonelle brød, (baguettes, ciabatta, miche, pain au levain, fougasse, pumpernickel, challah...) såvel som nyere. Alle opskrifter er grundigt kommenterede.
'Bread' er skrevet både til hjemmebagere og professionelle bagere, som Hamelman selv. Den er ikke så let at gå til, dels fordi sproget er engelsk (det er langt fra alle ord der kan slås op i en almindelig ordbog), og dels fordi Hamelman bruger amerikanske angivelser for mål, vægt og temperatur. Opskrifterne angives ganske vist også med metriske mål, men kun i professionelle (læs: gigantiske) mængder. Så lommeregneren må frem ved hver opskrift. Men den helt utrolige viden og erfaring Hamelman besidder gør det besværet værd. Jeg vil ikke anbefale bogen til nybegyndere, men ønsker du mere viden om metoder, kemi, tradition, historie og alt det andet som brød også er, så går du ikke galt her.

Hvad er en god bagebog?

Jeg kigger efter tre ting, når jeg hurtigt skal vurdere om en bog er interessant for mig: gærmængder og hævetider i opskrifter, billeder af brødet, samt afsnit om teknikker og metoder.

Gærmængde er naturligvis kun en tommelfingerregel, da forskellige brødtyper kræver forskellig gærmængde. Men alligevel... Hvis de fleste opskrifter i en bog angiver gærmængder på 30 - 50 g gær pr. brød, og skal brødet generelt kun hæve en time eller to, så er bogen nok ikke noget for mig.

Jeg kigger også grundigt på bogens billeder; ligner brødet noget, jeg har lyst til at sætte tænderne i? Får billederne mig til at tænke "wow, sådan et brød ville jeg gerne kunne bage!"? Hvis ikke bogens forfatter kan noget, jeg ikke selv kan, er bogen nok ikke så spændende for mig.

Den tredje ting jeg kigger på, er afsnit om metoder og teknikker. Er bogen kun en samling af opskrifter, eller giver den vejledning i selve det at bage? Hvis bogens forfatter har noget på hjertet ud over at videregive sine opskrifter, er bogen helt sikkert mere værd for mig som læser og hjemmebager.

kurvekurve