Hvorfor bage med surdej?

Surdejsbrød smager af mere end de fleste gærhævede brød, de er aromatiske, har en let syrlighed og kornets smag er meget tydeligt. Et godt surdejsbrød er saftigt og krummen er let og elastisk. Brød bagt på surdej holder sig også frisk længere. Meget forskning tyder også på, at surdejsbrød er sundt. For eksempel har canadiske forskere påvist, at lyst hvedebrød bagt på surdej er sundere end industrielt fremnstillet grovbrød.

I Danmark har vi en lang tradition for at bage rugbrød med surdej. Derfor tror mange, at surdej kun kan bruges til tunge rugbrød. Men man kan også sagtens bruge sin rugsurdej til at bage grovbrød, og har man en hvedesurdej er den god til både lyse hvedebrød og grovere brød. Surdej er helt fantastisk til grovbrød, krummen bliver elastisk og saftig og smagen er virkelig god.

Surdej smager ikke surt som sådan, den giver brødet en rig og kompleks smag. Syrligheden afhænger bl.a af hævetider og meltyper og mængden af surdej man tilsætter.

Man behøver ikke at tilsætte gær når man bager med surdej - hvis surdejen er boblende og aktiv, når den anvendes, har den al den hævekraft, du har brug for.

brødbrødbrødbrødsurdejsurdej